ΤΟΚΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ


 

ΤΟΚΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 

 

Η σκέψη του τοκετού σου προκαλεί φόβο και άγχος;

Η τοκοφοβία είναι μια πολύπλευρη κατάσταση που προκαλεί στην έγκυο γυναίκα ανησυχίες για το τι πρόκειται να της συμβεί κατά την διάρκεια του τοκετού, αλλά και φοβίες σχετικά με τον πόνο και το τραύμα. Δημιουργεί στην έγκυο γυναίκα την αίσθηση της αδυναμίας, και της απώλεια ελέγχου. Πρώτα- πρώτα οι μητέρες περιγράφουν φόβο για την υγεία του παιδιού και φόβο για τον πόνο που πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Αυτές είναι απολύτως φυσικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η τοκοφοβία αναφέρεται σε μια σοβαρή διαταραχή άγχους που χαρακτηρίζεται από έναν ακραίο, παράλογο φόβο του τοκετού. Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει το φόβο, τον πανικό, τη δύσπνοια, την ταχυκαρδία, τον τρόμο και την έντονη επιθυμία να ξεφύγει ουσιαστικά βιώνει την τοκοφοβία.

 

 

Οι κλινικές εκδηλώσεις της τοκοφοβίας

Για την μητέρα είναι:

 • Κρίσεις πανικού.
 • Αϋπνία και εφιάλτες.
 • Απέχθεια προς εγκυμονούσες γυναίκες, προς ιστορίες σχετικές με τον τοκετό ή εικόνες.
 • Περιγεννήτικη κατάθλιψη.
 • Αίτημα για καισαρική τομή.
 • Αυξημένη χρήση της επισκληρίδιου αναλγησίας.
 • Αυξημένος κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης.
 • Αυξημένος κίνδυνος για επεμβατικό τοκετό.
 • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες.
 • Μειωμένο “bonding” με το βρέφος.
 • Δεν υπάρχουν άλλες εγκυμοσύνες ή μεγάλο χρονικό χάσμα μεταξύ των κυήσεων.

 

Για το νεογνό:

 • Μειωμένη πρόσδεση του βρέφους με τους γονείς.
 • Αυξημένες εισαγωγές στην ΜΕΝΝ (8% υψηλότερη συχνότητα).
 • Μειωμένο βρεφικό βάρος γέννησης.
 • Μακροπρόθεσμες συναισθηματικές επιπτώσεις στο βρέφος.

 

 

Πως αντιμετωπίζεται η τοκοφοβία;

Η διάγνωση και η θεραπεία είναι σημαντικές. Εάν η τοκοφοβία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να συνεχιστεί έντονα στις επόμενες εγκυμοσύνες και να επηρεάσει την σχέση της γυναίκας με τον συντρόφο και το παιδί της. Οι κλινικές «Aurora» στη Σουηδία συνειδητοποίησαν ότι με την ψυχοσωματική προετοιμασία αντιμετωπίστηκε η τοκοφοβία και μειώθηκε αισθητά το ποσοστό των γυναικών που την εκδήλωναν. Η διαχείριση της τοκοφοβίας εξαρτάται από την αιτιολογία και τη δριμύτητα της. Για γυναίκες με ήπια πρωτογενή τοκοφοβία, απλά ακούγοντας τους φόβους τους και διαψεύδοντας τους κοινούς μύθους για τον τοκετό και τη γέννα και προσφέροντας επαρκή ενημέρωση, η ψυχοσωματική προετοιμασία μπορεί να επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη και να μειώσει δραστικά τους φόβους των γυναικών. Η συζήτηση μετά από μία τραυματική εμπειρία τοκετού μπορεί να οδηγήσει την γυναίκα στην κάθαρση. Η εξήγηση της πορείας των πραγμάτων κατά την διάρκεια του τραυματικού τοκετού τους και η αιτιολόγηση του γιατί συνέβησαν έτσι τα πράγματα μπορεί να είναι επαρκής για να απομακρύνει τις ανησυχίες και τους φόβους της γυναίκας. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι τα ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα για γυναίκες με τοκοφοβία μπορεί να έχουν μεγάλη επιτυχία στην μείωση του φόβου. Αυτά τα προγράμματα παροχής συμβουλών επικεντρώνονται στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της γυναίκας και στην ικανότητά της να γεννά. Παρέχοντας της χρόνο για να θέσει ερωτήσεις και να συζητήσει τις προηγούμενες εμπειρίες της.

 

Στο ιατρείο μας αναγνωρίζουμε την σημαντικότητα της ψυχοσωματικής προετοιμάσιας και προσφέρουμε, δωρεάν, σε κάθε έγκυο γυναίκα μαθήματα ψυχοσωματικής προετοιμασίας.

Η ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών είναι προτεραιότητα μας!

 

 

Δήμητρα Κουιμτζίδου Μαία. 

 

 

 


  Πηγή:  O\'Connell, M., Leahy-Warren, P., Khashan, A. S., & Kenny, L. C. (2015). Tocophobia–the new hysteria?. Obstetrics, Gynaecology & Reproductive Medicine, 25(6), 175-177. Räisänen, S., Lehto, S. M., Nielsen, H. S., Gissler, M., Kramer, M. R., & Heinonen, S. (2014). Fear of childbirth in nulliparous and multiparous women: a population‐based analysis of all singleton births in F inland in 1997–2010. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 121(8), 965-970.