ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ


 

 Ένα μήνυμα για τους μπαμπάδες!


Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Για τα περισσότερα ζευγάρια, οι εβδομάδες και οι μήνες που ακολουθούν μετά από την γέννηση του μωρού τους είναι η πιο ευχάριστη και η πιο αγχωτική περίοδος στη ζωή τους. Το μωρό γίνεται η κύρια απασχόληση. Όλα τα άλλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Ένα μωρό που θηλάζει βιώνει την μητέρα του με όλες τις αισθήσεις, βρίσκοντας ασφάλεια και παρηγοριά, καθώς και τροφή στην αγκαλιά και στο στήθος της.

 

Μπαμπάδες, ποιος είναι ο ρόλος σας στο θηλασμό;

Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε σαν πατέρας ενός μωρού που θα θηλάσει, είναι να εκπαιδευτείτε και να μάθετε για τα οφέλη του θηλασμού. Ρωτήσετε τον παιδίατρό σας, τη μαία σας ή τον γυναικολόγο σας, για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έναντι του ξένου γάλακτος, μάθετε τι θα πρέπει να περιμένετε πρακτικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.

Παρακολουθήστε σεμινάρια-μαθήματα θηλασμού μαζί με τη σύντροφό σας, έτσι θα κατανοήσετε τη διαδικασία του θηλασμού και θα μπορείτε να βοηθήσετε καλύτερα τη σύζυγό σας μετά τον τοκετό καθώς θα μαθαίνει την τεχνική του να βάζει το μωρό στο στήθος σωστά, επίσης και τυχόν προβλήματα η δυσκολίες που θα προκύψουν. Ακόμη μαθαίνοντας τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, θα μπορείτε καλύτερα να εξηγήσετε την επιλογή σας στην υπόλοιπη οικογένεια και στους φίλους σας οι οποίοι μπορεί να μη συμφωνούν μ’ αυτή την επιλογή.

 

  • Ασχοληθείτε με το μωρό: Υπάρχουν πολλά πράγματα, εκτός από το τάισμα, που μπορείτε να κάνετε για το μωράκι σας, η στήριξη της συζύγου φαίνεται στις καθημερινές ευθύνες του σπιτιού και της λοιπής φροντίδας του νεογνού(π.χ. το µπανάκι, η αλλαγή της πάνας κ.α.) ή των μεγαλύτερων παιδιών. Όσο πιο υπερφορτωμένη νιώθει μία μητέρα τόσο πιο πιθανό είναι να διακόψει την προσπάθεια για θηλασμό.

 

  • Μην αμελείτε την επαφή με το μωρό: Ο καλύτερος τρόπος για να δεθείτε κι εσείς με το μωρό σας είναι να το κρατάτε συχνά στην αγκαλιά σας, να το χαϊδεύετε, να του μιλάτε κλπ. Είναι ο ιδανικός τρόπος να γνωριστούν καλύτερα (πατέρας - µωρό) απολαμβάνοντας τη μεταξύ τους επαφή.

 

 

  • Να είστε φίλος και σύντροφος και να έχετε υπομονή: Προσφέρεται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Ακούστε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της συντρόφου σας, είναι πολύ σημαντικό. Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία αλλά στην αρχή μπορεί η σύντροφός σας να ταλαιπωρηθεί λίγο ή να μην νιώθει τόσο άνετα. Όταν το ζευγάρι λειτουργεί μαζί, ως ομάδα, τότε οι καθημερινές δυσκολίες και δοκιμασίες λύνονται πολύ πιο εύκολα!

 

Η σχέση μεταξύ του μπαμπά και του παιδιού είναι άρρηκτα δεμένη με την συναισθηματική υγεία όλης της οικογένειας. Η σχέση του ζευγαριού θα επηρεασθεί, όπως επίσης και η ικανότητα της μητέρας να ανταπεξέλθει στις δικές της ανάγκες. Όταν η μητέρα έχει εμπιστοσύνη στην καλή σχέση του μπαμπά με του παιδιού τους, θα νοιώσει πιο ελεύθερη και θα διαθέσει λίγο χρόνο και για τις δικές της ανάγκες.

Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί, δε γεννιέται μόνο μια μητέρα αλλά και ένας πατέρας ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός αρωγός στη ψυχοσωματική υγεία και φροντίδα τόσο του παιδιού όσο και της μητέρας.

 

Καραθανάση Ιωάννα , Μαία (Msc).

 


  Πηγή:  https://www.wikipedia.org/ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ IBCLC ΕΛΛΑΔΟΣ